Kalle Skavank och Dilsa är Stockholms södra förorters i särklass coolaste detektiver och ett oslagbart team när det gäller att lösa svåra fall.

Så här jobbar Sofia när hon tar fram ett omslag till Kalle Skavank

Ni som gillar böckerna om Kalle Skavank och Dilsa vet att de fina bilderna görs av Sofia Falkenhem. Många undrar hur hon jobbar. Här kommer Sofias egen berättelse om hur det går till:

När jag ska göra ett omslag börjar jag först med att läsa Petrus manus. Det är alltid lika spännande att se om jag kan lista ut vem som är skurken!

Samtidigt som jag läser ser jag om det finns några speciellt spännande scener eller bilder som dyker upp. Efteråt gör jag enkla små teckningar av dem. Här tyckte jag att det vore roligt att rita en mystisk gentlemannatjuv som man får fantisera om.

Jag skickar de här skisserna till Petrus och till Cecilia på förlaget för att höra vad de tycker. Oftast tycker vi bäst om samma bild. När vi är överens gör jag först en större skiss där jag kan rita och sudda och kladda hur mycket jag vill tills jag är nöjd. När jag tycker att bilden ser ut som den ska tar jag ett nytt papper och lägger ovanpå skissen. Sen ritar jag noggrant av den med hjälp av ett ljusbord (man kan använda ett fönster istället om man inte har ett ljusbord). Jag ritar med vanlig blyerts, och sen ändrar jag färgen i datorn så att den blir lite brun, det tycker jag är snyggt.

All färg görs i datorn i ett program som heter Photoshop. Men jag målar på ungefär samma sätt som om jag använt riktig färg ändå. Först bestämmer jag vilken grundfärg alla delar av bilden ska ha.

Efter det målar jag skuggor.

Efter skuggorna målar jag dit de ljusaste bitarna av bilden, blänk i hår och fönster och sånt.

Och till slut den sista finishen. Jag förstärker linjerna i teckningen på en del ställen, för att få dem att bli tydligare. Kalles och Dilsas ansikten till exempel, som liksom poppar fram mycket bättre nu.

Tips: Om man inte målar i datorn kommer teckningen förmodligen att gömmas under färgen, så hoppa över det steget och måla direkt på skissen istället!

Sofia Falkenhem

Postad 130117 av admin i Kalle Skavank Inga kommentarer »


Lämna en kommentar